keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Pönttöuuni

Pönttöuuni / pystymuuri, tai miksi kukakin tykkää tällaista kutsua. Maali on paikoin rapissut irti, mutta ajaa asiansa - on täysin toimiva, ja pitää hyvin lämpöä. 

Apupöytä ja seinällä oleva tulitikkurasiateline ovat miehen isovanhempien perintöjä. Tulitikkurasiatelineen koko n.26 x 7cm, apupöydän korkeus n.60cm, syvyys ja leveys n.32cm, pöytäpinta n.39 x 39cm, kaapin oven korkeus n.20 ja leveys n.26cm.

Seinällä roikkuva luonnon materiaalista (mitä lie "olkea"?) tehty teos on isoäitini perintöjä. Kokoa sillä on n.122 x 30cm.

4 kommenttia:

  1. Meillä oli tälläinen lapsuuden kodissa ja sitä sanottiin kakluuniksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt muistuu minunkin mieleeni - olen tuonkin nimityksen kuullut! Rakkaalla lapsella on monta nimeä.. ;) Pitää muuten päivittää tilanne nyt: tämä n.puolen vuosisataa vanha uuni odottaa tällä hetkellä peruskorjausta, alkoi tipahdella tiilen palaa jostain, joten ei paljoa viitsi tällä lämmitellä, kun menee lämpö osin suoraan harakoille. Sama vanha kuori varmaan kyllä säilyy, mutta sisältö pakko uusia kun alkaa rapistua. Onneksi viereisen huoneen varaava takka on priima - siitä purettiin kokonaan vanha takka viime kesänä, ja muurattiin tilalle uusi komistus (hyvä ajoitus näemmä), joten kyllä me täällä tarjetaan, vaikka nytkin ulkomittari näyttää -15astetta, ja pelkkä puulämmitys meillä on. =)

      Poista
  2. Meillä oli myös lapsuudenkodissa pelkkä puulämmitys käytössä ja kyllä tarettiin asua :) Meillä ei edes vettä tullut sisälle, piti hakea alaköökistä. Siellä asuttiin muistaakseni vuoteen 1998. En muista, että meillä olisi koskaan ollut kylmä!
    Nämä kakluunit on kyllä tosi kauniita. Ei kannata hävittää jos vain pysyy hyvänä. Meillä näitä on vielä pari siellä vanhalla paikallaan.
    Ne varaavat takat on kyllä käteviä :)

    Ihana katsoa näitä sun kuvia ja huomata, että joku arvostaa vanhoja tavaroita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, kuoret luultavasti säilyy samana, välttämätön peruskorjaus vaan taytyy sisustalle suorittaa, ja sen jälkeen toivottavasti onkin käyttöikää taas ainakin seuraavat 50 vuotta! ;) Kyllä siinä nytkin hiukan poltellaan, mutta ihan hiljakseltaan, että lämpenee tasaisesti, eikä kerralla liikaa. Meillä sentään vesi tulee sisälle, mutta lämminvesivaraajaa meillä ei ole. Vessaremonttiakin juuri tehtiin, ja kyllä oli mukava, että pihapiirissä on vielä vanha ulkohuussi - oli aika tunnelmallista ottaa se väliaikaisesti käyttöön. =) Kiitos kommentista, lämmittää mieltä tietää, että joku sivujani selaileekin. Vanhat tavarat ovat todellakin aarteita minun (ja onneksi myös miehenikin) silmissä. On sääli, että nykyään tavaraa tehdään hajoamaan, että saadaan taas uutta surkeaa tavaraa kaupaksi.. =/

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...